Restorant mishi në Paris
Një nga activitete e preferuara të parizianëve është vajta në restorant. Kërkesat për restorantet jane cilësia, çmimi, varieteti (guzhina nga bota). Duke konsideruar vetëm kërkesat e francezëve, ka plot restorante për tu prëvuar, po te shtohen këtu edhe restorantet për turistat, gjetja e një restoranti të mirë është vërtet shumë e veshtire. Kur miq që vijnë në Paris më thonë që guzhina franceze është koti, ju jap të drejtë, se po të futesh në restorantin e parë që shikon kur ke uri, është e sigurt që jo vetëm çmimet janë shumë larta, por ajo që të zhgënjen më shumë është cilësia e ushqimit.
Si shqiptare e vërtetë këtë rubrikë po e filloj me një restorant mishi. Trajtimi i mishit ne Francë është një art më vete, bile për ta shijuar tamam francezët e hanë “të gjalle”, ose më sakt të skuqur shumë pak. Ka tre lloj tip skuqjeje: “à point “ – të dyja anët janë të skuqura mirë dhe brënda mishi është rozë, “saignant” – të gjakosur, të dyja anët janë të skuqura mirë dhe brënda mishi është I kuq (po të mbyllësh sytë, mishi është në fakt shumë I butë), “bleu” – blu, anët janë të ngrohta dhe në mes mishi jo vetëm është I gjallë por dhe I freskët, “bien cuit” – I pjekur mirë, kujdes është mishi për turistat, I fortë dhe mezi hahet. Për ta shijuar mirë mishin në restorant duhet kërkuar “à point” [a pua], copat janë të trasha dhe kur skuqet shumë, mishi mezi përtupet. Problemi nuk është vetëm skuqja.
Një fotografi si ndahen copat e mishit gjatë therjes :
Lloji i mishit që këshilloj është “côtes” ose “entrecôts” që është pjesa e biftekut dhe pastaj « filet » që është filetoja. Arsueja eshtë që edhe po të piqen shume, mishi ngelet relativisht i butë
Për të folur seriozisht dhe konkretisht, restaranti, për mua, ku mund të hahet një copë mishi në Paris është :
Le LOUCHEBEM 31, rue Berger ose 10, rue des Prouvaires
75001 PARIS Comanda e fundit në orën 23 :30, I mbyllur të djelën, Metro°dhe RER Chatelet - les Halles plani Plani. Çmimi - rreth 30 Euro
Mund të hahet përjashta, kur bën kohë e mire. Ka një sallë në katin e parë që të kujton fillimin e shekullit të 19. Kamarierët nuk janë shumë të qeshur, dhe kjo është e vërtete për turistat dhe për francezët (tjetri i ka prëvuar të dyja situatat). Mos harroni të provoni bukën që është gjithashtu shumë e mirë.