brunch

Nuk ka shumë kohë që moda e mëngjesit të vërtetë ka ardhur në Paris. Flas për atë që anglofonët e quajnë Brunch [branç] dhe që është një mëngjes – drekë  që zëvendëson të dyja këto vakte.  Në Francë ky lloj vakti hahet vetëm të djelën dhe sot pothujse të gjitha restorantet aplikojnë këtë formulë. Mëngjesi francez është i kompozuar vetëm me ëmbëlsira të shoqëruara me çaj ose kafe amerikane (quhet kafja që bëhet në shtëpi jo eksperso), dhe për muan një branç është një rast të ha një mëngjes të vërtetë si nga anët tona, me një çik kripë. Shtrimi në tavolinë fillon rreth orës 11 – 12 dhe vazhdon deri rreth orës 16. E kuptoni që për të shtyrë kohën, restorantet duhet të okupojnë klientat.

Sot isha e ftuar në një branç në shtëpinë e ca miqve. Me ndërrimin  e  orës dhe vonaset e trafikut, sigurisht hëngrëm një drekë të zakonshme. Pamundësia e një brançi të vërtetë më bëri të kërkoja ca adresa të mira në Paris dhe t’i vija këtu:
- Më popullori dhe për mua një raport kualite / çmimi i mirë është “Le pain quotidien” , me zë të ulët konfirmoj që është Belg dhe kam dëgjuar që ekziston edhe ne USA – hajt i uroj nje bashkëatdhetari të hidhet në ujë.

Kam edhe dy adresa që  nuk i kam prëvuar akoma por që kush kalon këtej, e kam fjalën nga Parisi, ja u këshilloj se bëhet fjalë për restorante shumë të shtrenjta që për një vakt në darkë ose drekë janë skandalisht të shtrenjta:
- Hoteli Hilton Arc de Triomphe me një brunç të djelën të 47 euro – për nivelin e hotelit çmimi është i arsyeshëm.
- Dhe këtu një listë me hotele akoma më të famshëm dhe me çmime që janë mes 60 – 80 euro (teksti është në frëngjisht).

Hajde natën e mirë dhe pafshi në ëndër gjellë pasanikësh.