Pot de départ
Një nga traditat kur punon në Francë është edhe « pot de départ » ose e shqipëruar « gota e largimit ». Bëhet fjalë për një koktejl që organizohet me rastin e largimit të një kolegu drejt horizontesh të reja. Zakonisht koktejli organizohet nga personi që largohet dhe pjesmarrësit detyrimisht të ftuar janë të gjithë personat që ky i fundit ka ndeshur gjatë punës së tij. Kolegët ofrojnë një dhuratë në fund të festës. Unë së shpejti do të ndërroj adresën e zyrës dhe bashkëpuntorët.
U bënë një vit e gjysëm që punova në qëndër të Parisit dhe isha vërtet shumë e lumtur që mu dha kjo mundësi. Nuk do të thotë që nuk vrapoja në mëngjes dhe në darkë, gjithmonë me vonëse, veç vrapimi bëhej në një ambjent të bukur.
Në kuadri e largimit tim, pata edhe unë një « pot de départ ». Në fakt emocionohem shumë dhe kam gjithmonë përshtypjen që nuk arrij të falenderoj vërtet sa duhet kolegët e mi që jo vetëm me ofruan një restorant (vaktin sigurisht) por më bënë edhe një dhuratë të shoqëruar me një libër me plot dedikime. Njëri nga kolegët bile, kishte harxhuar kohë për të gjetur një fjali në shqip shkruar mirë dhe kuptueshëm.
Doja të shtoja që unë nuk i kam shumë qejf ndarjet dhe më vjen keq që kjo festë zhvillohet para ndarjes. Pse them ndarje, sepse në një qytet të madh si Parisi, kolmegët me të cilët punova, megjithëse mund të kishim relacione shumë të mirë, nuk do të kem mundësi t’i takoj rishtazi. Bile edhe nëse ndonjëherë mund t’i shikoj korridoreve të një klienti tjetër, secili do të ketë njohur njerëz të tjerë dhe do të ketë biseda të tjera për të ndarë. Po nga anët tuaja, ç’ndodh para një largimi ?