La galette des rois
Kuzhina franceze ka një reputacion nderkombëtar si guzhinë e rafinuar dhe delikate. Në të përditshmen, vetëm gjatë festave të fundvitit, familjet mundohen t’ju bëjnë qejfin vetes dhe të hanë gjellët e rafinuara. Kështu nëpër tavolina gjen « fois gras », trufe, salmone, fruta deti nga më të shtrenjtat etj etj (hop një ide artikulli me menunë e festave). Mbas vitit të ri, që kalimi në vaktet normale të jetë më i butë, këtu festohet galeta ose e thënë frëngjisht « la galette des rois (galeta e mbretërve) ». Galeta është një ëmbelsirë me brume sfoliato e mbushur brënda me një përzjerje të ëmbël kryesisht me bajame të grira. Brënda në ëmbëlsirë ka një figurinë porcelain. Ai që fiton shpallet mbret (ëmbëlsira shitet normalisht me një kuronë) dhe sigurisht duhet të zgjedhi mbretëreshën (nuk ka kuronë për mbretëreshën). Origjina e festës është një festë fetare dhe origjina e lojës është më e lështë. Galeta hahet para dhe mbas datës 6 janar, ndonjëherë edhe çdo ditë gjatë pothuajse dy jave. Tradita do që është shefi që ofron një galetë në punë (jo keq). Më kujtohet që herën e parë që shkela në Francë fitova dhe figurinënë e mbajta gjatë tek tavolina e zyrës. Nuk e di nëse më solli fat që të vija këtu, nga ana tjetër a është fat që ikim nga atdheu. Hajde gjeje, por për momentin e di që jeta ime është e ndërtuar këtu ku jam.